[rank_math_breadcrumb]

آئین رونمایی از آثار منتشره موسسه موضوع شناسی احکام فقهی با حضور رؤسا و معاونین این مؤسسه در بیت حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دامت برکاته) برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی؛ 11 اثر منتشره موسسه موضوع شناسی احکام فقهی باحضور آیت الله مکارم شیرازی (دامت برکاته) رونمایی شد.

در این دیدار که با حضور حجج اسلام و المسلمین فلاح زاده رئیس هیئت امناء موسسه، دکتر میرمحمدی رئیس مؤسسه و معاونین و مدیران مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی در بیت حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دامت برکاته) برگزار گردید؛ پس از رونمایی آثار این مؤسسه توسط معظم له فرمودند: خوشبختانه زحمات خوبی برای فراهم کردن آثار انجام شده است و امیدواریم که مورد استفاده همگان به ویژه جامعه علمی قرار گیرد.

۱۱ اثر رونمایی شده شامل موضوع شناسی آیین تکریم اهل بیت(ع) و آسیب شناسی آن، حرز، رشوه، مسافت شرعی، ارزش سنجی درهم و دینار، اعتکاف، بازی های اینترنتی، وحدت و تعدد در جرائم، روش های نوین باروری انسان، بانک خون بند ناف و در آمدی بر دانش موضوع شناسی می‌باشد.

در ابتدای این جلسه  حجت الاسلام و المسلمین دکتر میرمحمدی رئیس مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی گزارشی از برنامه های مؤسسه مطرح کردند و فرمودند: این مؤسسه بر اساس رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در سال ۹۱ در شهر قم آغاز به کار کرد و فلسفه تأسیس آن  موضوع‌شناسی مسائل نوظهور و نوپدید در راستای ساماندهی حوزه‌های پژوهشی فقهی است.

ایشان اذعان داشتند؛ یکی از مسائلی که مراجع تقلید در صدور فتوا به آن نیازمند هستند، شناسایی موضوعات فقهی است که بعد از موضوع شناسی احکام، صدور حکم و فتوا برای مراجع تقلید آسان خواهد شد.

در ادامه دکتر میر محمدی مهم‌ترین اهداف مؤسسه را برشمردند؛ تدوین علم موضوع شناسی به عنوان یک علم جدید، بسترسازی موضوع‌شناسی به عنوان یک حرکت گسترده و تخصصی، تسهیل و تسریع در افتای مراجع تقلید، طرح استفتائات تخصصی در عرصه فقه حکومتی و مدیریت، پاسخگویی به پرسش‌ها راهبردی مبتنی موضوع شناسی فقهی و ترویج و گسترش نتایج موضوعات فقهی.

ایشان در مورد مأموریت‌ اصلی مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی گفتند، شناخت موضوعات فقهی و تبدیل و بهینه‌سازی آن با تکیه بر توانایی‌های نهفته در حوزه و دانشگاه از طریق پژوهش‌های بنیادی، توسعه‌ای و کاربردی به عنوان مأموریت اصلی این مؤسسه محسوب می‌گردد.

رئیس مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی همچنین از رونمایی ۱۹ اثر دیگر این مؤسسه همزمان با هفته پژوهش با در حضور یکی از مراجع عظام تقلید دیگر خبر داد.

همچنین حجت الاسلام و المسلمین فلاح زاده رییس هیأت امنای مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی در این دیدار با بیان این که جلسات متعددی برای موضوع شناسی احکام فقهی برگزار شده است، گفت: در زمینه پژوهش افرادی گزینش شدند و در حال آموزش هستند تا در آینده بتوانیم پژوهشگرانی در زمینه موضوع شناسی احکام فقهی داشته باشیم.

وی افزود: فقه و اصول با عقبه هزار ساله و تلاش بسیار عالمان دینی به جایی رسیده که نقطه ابهام کم دارد، اما در موضوع شناسی نمی توانیم به کارهای آماری دیگران تکیه کنیم و صرف اطمینان نمی تواند در همه جا راهگشا باشد.

حجت الاسلام و المسلمین فلاح زاده با بیان این که در مرحله عمل و کارآمدی تلاش های بسیاری در زمینه موضوع شناسی صورت گرفته است، اظهار داشت: دوستان مؤسسه زحمات بسیاری می کشند و در این مسیر نیازمند رهنمودهای مراجع عظام تقلید هستیم.

وی ادامه داد: برخی از نتایج کارها به بخش استفتائات دفاتر مراجع ارسال می شود، اما می‌بایست قبل از این که پژوهش ها نهایی شود، مراجع عظام تقلید را در جریان امور قرار داد و نظرات آنان را جویا شد که این امر مهم است و باید انجام شود.

استاد حوزه علمیه قم با بیان این که در تمام موضوعاتی که کار کارشناسی باید صورت گیرد از اهل خبره و کارشناسان استفاده می شود، ابراز داشت: در مسائلی مانند الکل، فلس شناسی، تغییر جنسیت و محصولات تراریخته نشست های علمی برگزار شده و متخصصان دعوت می شوند و بحث و گفت و گو صورت می گیرد.

وی عنوان کرد: در زمینه محصولات تراریخته از مخالفان و موافقان دعوت شده و بحث و گفت و گو کردند تا نتیجه ای حاصل شود، در زمینه های تخصصی حتماً از متخصصان بهره گرفته می شود.

ایشان اذعان داشتند؛ نشست های علمی متعددی برای موضوعات گوناگون برگزار شده است و ما سعی داریم که طرح اجمالی و حتی نیز مرحله ای از کار انجام شده و سپس نتایج تحقیقات موضوع شناسی در مورد مسائل مختلف را با ارسال نسخه نهایی در اختیار مراجع قرار دهیم.

در ادامه حضرت آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی(دامت برکاته) از مراجع عظام تقلید با بیان این که در زمان ما موضوع شناسی اهمیت فوق العاده ای دارد، گفت: موضوعات در زمان ما بسیار پیچیده تر از زمان سابق است.

وی افزود: سابقاً بسیاری از مسائل ساده بود اما در حال حاضر به عنوان مثال بیع های اینترنتی و مسائل دیگر به وجود آمده که پیچیده و مبهم هستند، عده ای از سودجویان برای کلاهبرداری از مردم موضوعاتی را تأسیس می کنند و کلاه عده ای را بر می دارند که شناخت آن ها بسیار مهم است.

استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که زمان حاضر زمانی است که مسائل مستحدثه بسیاری وجود دارد، اظهار داشت: به نسبت مسائل مستحدثه، موضوعات مستحدثه ای هم پیش می آید، از این رو همانگونه که مسائل مستحدثه احتیاج به حل شدن دارند موضوعات مستحدثه هم باید حل شود.

وی ادامه داد: گاهی قلمرو موضوع شناسی با قلمرو اجتهاد احکام مخلوط می شود، باید کاری کرد که موضوع شناسی در قلمرو اجتهاد نرود، گاهی شاید موضوع شناسی کاری انجام می دهد که صاحب فتوا باید آن را انجام دهد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (دامت برکاته) با بیان این که حد و مرزهای موضوع شناسی و صاحب فتوا باید شناخته و جدا شود، ابراز داشت: نظرات موضوع شناسی برای مردم به عنوان این که افراد اهل خبره هستند می پذیرند اما در مواردی موضوع شناسی باید در اختیار فقیه قرار داده شود.

وی عنوان کرد: در این موارد فقیه باید موضوع شناسی را ببیند و بر اساس آن فتوا صادر کند، البته مواردی از قبیل کارشناسی است که باید اهل خبره نظر خود را بدهند اما گاهی باید در اختیار فقیه باشد تا معلوم شود.

این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: مفهوم شناسی در بسیاری از موارد کار فقیه بوده و کار آقایان موضوع شناس به شمار نمی رود، اگر فقیه مفاهیم ادله را متوجه نشود نمی تواند فتوا دهد، بعد از این که فقیه مفاهیم را فهمید و فتوا داد بحث شناخت موضوع مطرح می شود که آن را چگونه بشناسند و چگونه به آن عمل کنند.

وی اضافه کرد: در حوزه باید درسی برای عموم در زمینه موضوع شناسی وجود داشته باشد، موضوع شناسی امری است که همه طلاب باید با آن آشنایی داشته باشند، اگر طلاب و روحانیت از موضوعات روز بی خبر بوده و در این زمینه اهل خبره نشده باشند نمی توانند پاسخگوی مردم باشند.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(دامت برکاته) با بیان این که موضوع شناسی در حوزه باید عمومیت پیدا کند، گفت: این که یک درس به این عنوان شروع شود کافی نیست بلکه هر کسی که فقه می خواند باید مقداری از موضوع شناسی را نیز فراگیرد چرا که شناخت موضوعات پیچیده شده است و این یک ضرورت به شمار می رود.

وی افزود: نتیجه برنامه های مؤسسه موضوع شناسی باید در اختیار مراجع قرار داده شود چون ممکن است اصطکاکی ایجاد شده و برخی از مراجع انکار کنند و مشکل پدید آید از این رو کار باید باید به مراجع عرضه شده و از نظرات آنان استفاده شود، اگر مستقل از مراجع موضوع شناسی شود ممکن است مشکلی ایجاد شود.

استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم مراجعه به اهل تخصص و خبره در موضوع شناسی را امری مهم دانست و اظهار داشت: برخی از مسائل سابقا جزو عیوب بوده است چون جراحی وجود نداشت اما امروز با عمل جراحی ساده ممکن است عیب برطرف شود، عوض شدن موضوع بر اثر گذشتن زمان از مسائل مربوط به موضوع شناسی است که باید مورد توجه باشد.

وی ادامه داد: بسیاری از عیوبی که سابقا غیر قابل حل بوده در حال حاضر به راحتی حل می شود، باید از همه صاحبان تخصص در موضوعات استفاده کرد، خود تفاوت هایی که بین زمان حاضر و گذشته وجود دارد از مسائل است که می تواند فصلی از کار موضوع شناسی باشد.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی(دامت برکاته) با بیان این که جای موضوع شناسی در حوزه خالی بوده است، ابراز داشت: خوشبختانه این خلأ در حال پر شدن به وسیله زحمات مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی است اما تا رسیدن به حد نهایی باید مسافت ها را پیمود و به نقطه مطلوب رسید.

آئین رونمایی ازآثارمنتشره موسسه موضوع شناسی احکام فقهی+تصاویر

آئین رونمایی ازآثارمنتشره موسسه موضوع شناسی احکام فقهی+تصاویر

آئین رونمایی ازآثارمنتشره موسسه موضوع شناسی احکام فقهی+تصاویر

آئین رونمایی ازآثارمنتشره موسسه موضوع شناسی احکام فقهی+تصاویر

آئین رونمایی ازآثارمنتشره موسسه موضوع شناسی احکام فقهی+تصاویر

آئین رونمایی ازآثارمنتشره موسسه موضوع شناسی احکام فقهی+تصاویر

آئین رونمایی ازآثارمنتشره موسسه موضوع شناسی احکام فقهی+تصاویر

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها