گوشت خوک و فشار خون

  • نویسنده: رفیعی، سید محمد

گوشت خوک و فشار خون

چندسال پیش معلوم شد که گوشت خوک‏ فشارخون سرخ‏رگ را بالا می‏ برد. ولی این مطلب‏ مدتی بود فراموش شده بود،اما وقتی شرح‏ حال‏ بیمارانی را که گوشت خوک می‏ خورند و به ازدیاد فشار خون مبتلا می‏ شوند به دقت گوش کنیم‏ مشاهده می‏ شود که آنها خودشان نیز متوجه هستند که خوردن گوشت خوک باعث بالا رفتن فشارخون‏ آنها می‏ شود،سردرد،با شدتهای مختلف در آنها ایجاد می‏ کند

و عوارض دیگری مثل سرگیجه‏ اختلال در بینائی،سوء هاضمه،طپش قلب، احساس شنیدن صدای زنگ در گوش،باضافۀ سایر عوارضی که از بالا رفتن ناگهانی فشارخون‏ سرخرگی حادث می‏ شود،ایجاد می‏ نماید.

ماده شیمیائی ایجاد کننده این عوارض‏ هنوز پیدا نشده است.بعضی از مردم آنچنان‏ به گوشت خوک حساس هستند که مقدار بسیار کمی‏ از چربی گوشت خوک دود زده،کافی است که فشار خون آنها را به مقادیر خطرناکی بالا ببرد.در کسانی که فشار خون دارند مصرف روزانه گوشت‏ خوک باعث می‏ شود که فشار خون همیشه بالا بماند. زمانی که بر اثر خوردن گوشت خوک فشار خون به‏ طور حاد بالا می‏ رود با دادن رژیم غذائی که عاری‏ از گوشت خوک باشد،فشار خون مریض به حالت‏ طبیعی باز خواهد گشت.در بسیاری از مریضی هائی‏ که ازدیاد فشار خون دارند(نوعی که در اصطلاح‏ پزشکی فشار خون اسانسیل‏ نامیده می‏ شود)حذف کامل گوشت خوک از غذای‏ روزانه نه تنها کنترل فشار خون را ممکن خواهد ساخت بلکه آن را آسانتر نیز می ‏سازد.

برای درک بهتر مطلب مطالب بالا مناسب است حالات خانم«وی.اس»را که یک زن‏ ۴۲ ساله سیاه پوست است در این‏جا ذکر کنیم:

»هنگامی که این بیمار،گوشت خوک‏( که غذای مورد علاقه اوست)می‏ خورد فشار خونش یک دفعه بالا می‏ رود.به سردرد شدید و غیرقابل تحملی دچار می‏ شود،جلو چشمش سیاه‏ می ‏شود،سرگیجه شدید می ‏گیرد،قلبش بشدت‏ به طپش می ‏افتد و احساس می‏ کند به شدت مریض‏ بوده در حال غش کردن می‏ باشد،هنگامی که چند روز پشت سرهم گوشت خوک می‏ خورد فشار خونش گاهی به ۲۴۰/۱۴۰ یابیشتر می‏ رسد.این‏ عوارض در صورتی که وی از خوردن گوشت خوک‏ پرهیز کند چند ساعتی باقی می‏ ماند و بتدریج کم‏ می‏ شود و تمام این عوارض من جمله ازدیاد فشار خون بدون خوردن دارو از بین می‏ رود و خانم‏ وی.اس.بحالت طبیعی خود برمی‏ گردد.

برادر این خانم بنام B M) بی ام( ۳۵ ساله زمانی در یک مهمانی فامیلی شرکت کرد که خوکی را کشته بودند و گوشت تازه آن را به مصرف‏ خوراکی رسانیدند،این شخص بطور ناگهانی دچار ازدیاد فشار خون شد و فشارش به ۲۲۰/۱۷۰ رسید. علاوه بر آن وی به خونریزی معدی،خونریزی در ادرار،خونریزی در روده بزرگ،طپش قلب، اختلال شدی بینائی،عوارض مغزی که بر اثر ازدیاد فشار خون حادث می ‏شود،دچار شد و بحالت اغما افتاد و مرد.

البته درجه حساسیت به گوشت خوک‏ و مقداری که موجب ازدیاد فشار خون می‏ گردد (و تعداد روزهائی که طول می‏کشد تا)شخص، در اثر مصرف گوشت خوک به ازدیاد فشار خون‏ دچار شود در بین بیماران فرق می‏ کند،بعضی‏ بسرعت واکنشی نشان نمی‏ دهند،در حالی که‏ سایرین واکنش‏های شدیدی از خود نشان‏ می‏ دهند.

شکی نیست که حذف کامل گوشت خوک‏ قدم اساسی در راه معالجه ازدیاد فشار خون‏ سرخرگی در تمام مریضها است.بعلاوه،حذف‏ تمام اشکال گوشت خوک از غذای همه مردم، قدم خوبی برای جلوگیری و کنترل بیماری فشار خون است که یکی از شایع‏ترین و مهمترین‏ بیماریهای انسان می‏ باشد.

البته گوشت خوک نمکزده به مراتب‏ بیشتر برای سلامت انسان خطرناک است‏۱

(۱)مجله آمریکائی قلب: AMERICAN HEART JOURNAL جلد ۸۵ شماره ۵ نوامبر۱۹۷۳-بقلم دکتر جرج‏ ای.بورک