[rank_math_breadcrumb]

بازدید رئيس مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي از مرکز

در ابتداي اين ديدار که با حضور رئيس و اعضاي هيأت علمي مرکز موضوع شناسي برگزار شد، حجت الاسلام والمسلمين فلاح زاده پس از توضيحاتي پيرامون علت و انگيزه تأسيس مرکز و مأموريتها و فعاليتهاي انجام شده اظهار داشت: طرح تأسيس مرکز براي عده زيادي از بزرگان حوزه علميه و جمعي از مراجع من جمله مقام معظم رهبري ارسال شده و مورد توجه قرار گرفته و اکثريت قريب به اتفاق ضرورت تأسيس چنين مرکزي را اذعان داشته اند و رهبر معظم انقلاب رهنمودها و دستوراتي هم مرقوم فرمودند. سپس آيت الله محمد علي اراکي رئيس مجمع جهاني تقريب مذاهب اسلامي با مهم ارزيابي کردن کار مرکز در رفع ابهامات موضوعات فقهي اظهار داشت: اگر خداوند ياري کند و اين مرکز برسد به آن هدفي که مورد نظر هست مبناي کار حوزه خواهد شد، يعني يکي از مهمترين و البته از اساسي ترين مراجع علمي براي مراجع و تحقيقات حوزوي اين مرکز خواهد بود.
وي ادامه داد : خوب است بحثي در رابطه با خود موضوع انجام شود که مقصد از موضوع چيست؟ و مراد از موضوع چيست؟ سه اصطلاح در موضوع داريم؛ در استعمالات کاربردي فقهي و اصولي خودمان يک اصطلاح، منظور موضوع به اصطلاح منطقي است؛ يعني موضوع در مقابل محمول، موضوع قضيه، و اين جاي بحث دارد، در بسياري از احکام فقهي بايد بحث شود که موضوع اين حکم فقهي از لحاظ قضيه چيست؟ درشرع، گفتند حکم حرمت لهو از مباحث فقه، موضوع حرمت، آلت لهو است، و اين لهو معني و مفهومش چيست؟ خيلي از شبهات مفهوميه مربوط به موضوع به اين معناست.
يک معناي موضوع، موضوع به معناي مکلف است، طبق اصطلاح ميرزاي نائيني و خيلي از فقها مي گويند موضوع حکم شرعي، منظور مکلف است.
معناي موضوع همان چيزي است که ميرزاي نائيني از آن تعبير به متعلق المتعلق نموده است. يعني امر خارجي که متعلق فعل مکلف است که فعل مکلف متعلق محسوب مي شود در مقابل موضوع که خود مکلف است.
آيت الله اراکي با برشمردن مراحل کار پژوهشي در موضوعات تصريح كرد: يک بحثي که در رابطه با موضوع هست، مباحث اجتهادي است. همين موضوعات خارجي که متعلق المتعلق است، گاهي دو نوع موضوعات است، گاهي موضوعاتي هستند که از متصرفات شارع است، يعني موضوعات جعلي شارع هستند مثلاً شارع براي وطن يک مفهومي را تعريف کرده است. خود اين موضوعات جعلي شارع، اينها موضوعات اجتهادي است که بايد روي آن بحث شود تا معلوم شود اين حکم قصر و تمام موضوعش از نظر معناي اولي، موضوعش چيست؟ آن موضوع که معين شد، معلوم شود که آيا شارع در اين موضوع دست برده است يا نبرده است، آيا جعل موضوع شرعي خاصي شده است يا نه؟
در ابتداي اين ديدار حضرت آيت الله اراکي از قسمتهاي مختلف مرکز و نمايشگاه موضوعات احکام مرکز بازديد کردند

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها