- نویسنده: رفیعی، سید محمد
گوشت خوک و فشار خون
چندسال پیش معلوم شد که گوشت خوک فشارخون سرخرگ را بالا می برد. ولی این مطلب مدتی بود فراموش شده بود،اما وقتی شرح حال بیمارانی را که گوشت خوک می خورند و به ازدیاد فشار خون مبتلا می شوند به دقت گوش کنیم مشاهده می شود که آنها خودشان نیز متوجه هستند که خوردن گوشت خوک باعث بالا رفتن فشارخون آنها می شود،سردرد،با شدتهای مختلف در آنها ایجاد می کند
و عوارض دیگری مثل سرگیجه اختلال در بینائی،سوء هاضمه،طپش قلب، احساس شنیدن صدای زنگ در گوش،باضافۀ سایر عوارضی که از بالا رفتن ناگهانی فشارخون سرخرگی حادث می شود،ایجاد می نماید.
ماده شیمیائی ایجاد کننده این عوارض هنوز پیدا نشده است.بعضی از مردم آنچنان به گوشت خوک حساس هستند که مقدار بسیار کمی از چربی گوشت خوک دود زده،کافی است که فشار خون آنها را به مقادیر خطرناکی بالا ببرد.در کسانی که فشار خون دارند مصرف روزانه گوشت خوک باعث می شود که فشار خون همیشه بالا بماند. زمانی که بر اثر خوردن گوشت خوک فشار خون به طور حاد بالا می رود با دادن رژیم غذائی که عاری از گوشت خوک باشد،فشار خون مریض به حالت طبیعی باز خواهد گشت.در بسیاری از مریضی هائی که ازدیاد فشار خون دارند(نوعی که در اصطلاح پزشکی فشار خون اسانسیل –نامیده می شود)حذف کامل گوشت خوک از غذای روزانه نه تنها کنترل فشار خون را ممکن خواهد ساخت بلکه آن را آسانتر نیز می سازد.
برای درک بهتر مطلب مطالب بالا مناسب است حالات خانم«وی.اس»را که یک زن 42 ساله سیاه پوست است در اینجا ذکر کنیم:
»هنگامی که این بیمار،گوشت خوک( که غذای مورد علاقه اوست)می خورد فشار خونش یک دفعه بالا می رود.به سردرد شدید و غیرقابل تحملی دچار می شود،جلو چشمش سیاه می شود،سرگیجه شدید می گیرد،قلبش بشدت به طپش می افتد و احساس می کند به شدت مریض بوده در حال غش کردن می باشد،هنگامی که چند روز پشت سرهم گوشت خوک می خورد فشار خونش گاهی به 240/140 یابیشتر می رسد.این عوارض در صورتی که وی از خوردن گوشت خوک پرهیز کند چند ساعتی باقی می ماند و بتدریج کم می شود و تمام این عوارض من جمله ازدیاد فشار خون بدون خوردن دارو از بین می رود و خانم وی.اس.بحالت طبیعی خود برمی گردد.
برادر این خانم بنام B M) بی ام( 35 ساله زمانی در یک مهمانی فامیلی شرکت کرد که خوکی را کشته بودند و گوشت تازه آن را به مصرف خوراکی رسانیدند،این شخص بطور ناگهانی دچار ازدیاد فشار خون شد و فشارش به 220/170 رسید. علاوه بر آن وی به خونریزی معدی،خونریزی در ادرار،خونریزی در روده بزرگ،طپش قلب، اختلال شدی بینائی،عوارض مغزی که بر اثر ازدیاد فشار خون حادث می شود،دچار شد و بحالت اغما افتاد و مرد.
البته درجه حساسیت به گوشت خوک و مقداری که موجب ازدیاد فشار خون می گردد (و تعداد روزهائی که طول میکشد تا)شخص، در اثر مصرف گوشت خوک به ازدیاد فشار خون دچار شود در بین بیماران فرق می کند،بعضی بسرعت واکنشی نشان نمی دهند،در حالی که سایرین واکنشهای شدیدی از خود نشان می دهند.
شکی نیست که حذف کامل گوشت خوک قدم اساسی در راه معالجه ازدیاد فشار خون سرخرگی در تمام مریضها است.بعلاوه،حذف تمام اشکال گوشت خوک از غذای همه مردم، قدم خوبی برای جلوگیری و کنترل بیماری فشار خون است که یکی از شایعترین و مهمترین بیماریهای انسان می باشد.
البته گوشت خوک نمکزده به مراتب بیشتر برای سلامت انسان خطرناک است1
(1)مجله آمریکائی قلب: AMERICAN HEART JOURNAL جلد 85 شماره 5 نوامبر1973-بقلم دکتر جرج ای.بورک