گسترش استفاده از فضای مجازی در دهه گذشته از یک طرف، همچنین بازیهای تلفن همراه که به شیوه اینترنتی و برخط (آنلاین) در جامعه فراگیر شدهاند از سوی دیگر، زمینهساز مباحث موضوعی و فقهی و نیز بسیاری از استفتائات در این مورد شده است. این مسئله، ضرورت موضوعشناسی را در چنین فضایی به خوبی بر همگان روشن میسازد.
از این دسته بازیهای برخط، که شمار بازیکنان آن در کشور ما چندین میلیون نفر است، میتوان به بازی «کلش آف کلنز» اشاره کرد. با توجه اهمیت موضوع و نیز رسالت مؤسسه موضوعشناسی احکام فقهی، پژوهش موضوعشناسی این بازی در دستور کار گروه فرهنگی اجتماعی قرار گرفت و به دست حجت الاسلام و المسلمین محمدجواد غفوری انجام شد.
نشستی علمی نیز با همین موضوع در تاریخ 11/03/1395 با حضور جمعی از فضلا، محققان و دست اندر کاران این حوزه، در مؤسسه برگزار گردید. در این جلسه، دکتر بهروز مینایی، رئیس هیئت مدیره بنیاد ملی بازی¬های رایانه¬ای، پژوهش نامبرده را نقد کرد.
حجت الاسلام و المسلمین حسنی، دبیر نشست، ضمن خیرمقدم به حاضران، به معرفی پژوهشگر و ناقد این پژوهش و تبیین اهمیت موضوع آن پرداخت. سپس حجت الاسلام و المسلمین بیات، معاون پژوهش مؤسسه، پس از معرفی مؤسسه و فعالیتهای آن گفت: «شناسایی موضوعات، مقدمه صدور احکام فقهی است و اکثر مراجع، موضوعشناسی را نیمی از یک فعالیت فقهی میدانند».
در ادامه، حجت الاسلام غفوری به تبیین موضوع پژوهش پرداخت. وی افزود: «ما در این پژوهش به دنبال جنبههای موضوعشناسانه، شفاف کردن جنبههای فقهی و نیز ارائه الگوهای پیشنهادی برای بررسی بازیهای رایانهای بودیم. در پژوهشی که انجام شده، این بازی با رویکردهای فقهی خرید و فروش، مالیت و مالکیت، قمار، لهو و لعب و اعانه به ظالم مورد بررسی قرار گرفته است.
دکتر مینایی در ادامه نشست، به نقد اثر پرداخت. وی در آغاز با اشاره به این که تحقیق در زمینههایی که مورد ابتلای جامعه، به ویژه نسل جوان است، امری مقدس میباشد، افزود: «بر اساس آمارهای سال گذشته، در ایران روزانه 180 تا 200 میلیون تومان برای این بازی هزینه شده که تماما به حساب ناشر این بازی در فنلاند واریز میشود. این بازی یک منشور پنج وجهی میباشد که اساس آن، تفریح و سرگرمی است».
در ادامه نشست، حاضران به ایراد مطالب، نقدها و پیشنهادات خود پرداختند و در پایان، حجت الاسلام و المسلمین فلاحزاده ضمن تشکر از برگزاری این نشست، اظهار داشت: «چنین نشستهایی ایمان ما به کار مؤسسه را افزایش میدهد؛ ان شاء الله بتوانیم با استفاده از محققان و افراد متخصص، در مسیر مستقیم پیش رویم».